Az aromaterápiáról

Az aromaterápia már egy ősidők óta ismert, holisztikus gyógymód, mely önállóan vagy más gyógymóddal együtt is alkalmazható. Az esszenciális olajok fizikai, mentális és érzelmi egészséget támogató hatása a modern kutatások hatására újra egyre szélesebb körben ismertté és elfogadottá válik. 

Aromaterápiáról beszélünk, ha illóolajok és növényi olajok segítségével harmonizáljuk, erősítjük vagy gyógyítjuk a szervezetet.

Az esszenciális olajok a növények leveléből, virágából, kérgéből, szárából, gyökeréből, gyantájából és magjából, vagy a citrusfélék héjából kivont aromás összetevők, melyeket szépészeti és gyógyászati szempontból egyaránt használunk.

Ezek az olajok olyan kémiai összetevők százaiból épülnek fel, melyek a növénynek jellegzetes adottságokat és gyógyító tulajdonságokat kölcsönöznek. Az aromaterápiáról folytatott modern tudományos kutatások eredményei szerint az illóolajok számtalan, olykor meglepő gyógyító hatásának egyik oka, hogy koncentráltan tartalmazzák annak a növénynek az esszenciáját, amelyből kivonták őket. 

Sejtszinten rendkívül kis méretűek, ezért könnyedén hatolnak át a bőrön, szívódnak fel közvetlenül a véráramban, jutnak át a vér-agy gáton és a sejtmembránon. Éppen ezért nagyon hatékonyan hasznosulnak az emberi szervezetben. Mivel gyógyhatásról és hatóanyagokról beszélünk, elengedhetetlen, hogy egy illóolaj bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező, 100% tisztaságú, terápiás minőségű legyen. 

 

„Az illóolajok képesek a sejt-DNS szintjén teljesen kitörölni az érzelmi trauma emlékét. Dr. Joseph Ledoux, a
New York-i Orvosi Egyetem kutatója szerint a belélegzett olajpára amigdalára gyakorolt hatása áttörést
jelenthet az elraktározott érzelmi traumák felszabadításában. Az illóolaj belélegzésének szinergisztikus hatásai
befolyásolják a sejtek rezgési energiáit, így fizikai, érzelmi és spirituális szinten egyaránt gyógyító hatásúak….”
Dr. Malte Hozzel 

Hogyan hatnak az illóolajok?

Tények/tudomány

Az aromaterápiáról folytatott modern tudományos kutatások eredményei szerint az illóolajok számtalan, olykor meglepő gyógyító hatásának egyik oka, hogy koncentráltan tartalmazzák annak a növénynek az esszenciáját, amelyből kivonták őket. 

Az illatoknak van egy potenciális érzelmi hatása, amely mélyen behatol a pszichébe, ellazítja a tudatot és felszabadítja a szellemet. Így az illóolajok koncentrált aromás energiájukkal mély hatást gyakorolnak tudatunkra és érzelmeinkre. Szaglásunk a becslések szerint tízezerszer pontosabban érzékel a többi érzékünknél. A szervezet által észlelt illat gyorsabban jut el az agyba, mint a látvány vagy a hang.

Szaglásunk olyan érzelmi állapotainkhoz és viselkedéseinkhez kötődik, amelyeket olykor gyermekkorunk óta magunkkal hordozunk. Az öt fizikai érzék közül ez az egyetlen, amely közvetlenül kapcsolódik az agy limbikus lebenyéhez – ahhoz a régióhoz, ahol a szorongás, depresszió, félelem, düh és öröm formát ölt.

Amikor belélegezzük egy illóolaj aromáját, a szagmolekulák bekerülnek az orrunkba, és az orr belsejében levő szagló-nyálkahártyában található idegek érzékelik őket. A szagmolekulák stimulálják az idegsejteket és elektromos impulzusokat indítanak el, amelyek az agyban található szaglógumóba jutnak. A szaglásközpontból az impulzusok a limbikus rendszerbe továbbítódnak, amelyet gyakran az érzelmek irányító központjának is neveznek. 

Mivel a limbikus rendszer közvetlenül kapcsolódik az agy azon részeihez, amelyek a szívverést, a vérnyomást, a légzést, az emlékezetet, a stressz szintjét és a hormonális egyensúlyt irányítják, az illóolajoknak mélyreható fiziológiai és pszichológiai hatásai vannak…

Dr. Malte Hozzel

Ajánlom figyelmedbe az alábbi, szuper érdekes TEDxTalk-ot a szaglás fontosságáról, ami az illatok marketingben használt
hatásmechanizmusát és ránk gyakorolt hatásait mutatja be.